Jakby coś obcierało po odpaleniu silnika O1 1.9 TDI
Witam,
Mam pytanie... Czy ktokolwiek spotkał się z takim zjawiskiem: Po uruchomieniu silnika spod maski wydobywa sie dźwięk jakby coś obcierało. Ten dźwięk zanika po przejechaniu kilku kilometrów. Wydaje mi się, że nie wpływa to negatywnie na prace silnika jednakże wolę się zabezpieczyć i wymienić ewentualnie jedną część zamiast później naprawiać coś więcej.
Któras z rolek napedzajacych paseek wielo rowkowy najprawdopodobniej najlepiej sciągnąć pasek odpalić auto i bedziesz wiedział czy to przy pasku wielo rowkowym czy niedaj bóg gorzej napinacz od rozrzadu. Stawiam na któryś z elemetów na kturych jest paskawielorowkowy napedzany.1. Najlepij przed odpaleniem ściągni pasek i pokręć rolkami bez pask i dowiesz sie która jest dowymiany, odpal autko nachwilke a dzwieku napewno słychać nie bedzie. 2.Jesli sie pojawi to znakiem tego że rolki rozrządu i to jak najszybciej trzeba zrobić. Miałem to samo co w punkcie 1. PZDR
Pasek wielorowkowy napedza pompe wspomagania, napinacz, i alternator to któras z tych rzeczy.
[b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA
Któras z rolek napedzajacych paseek wielo rowkowy najprawdopodobniej najlepiej sciągnąć pasek odpalić auto i bedziesz wiedział czy to przy pasku wielo rowkowym czy niedaj bóg gorzej napinacz od rozrzadu
Pasek wielorowkowy, czy jak inni wolą wieloklinowy jest napędzany tylko przez JEDNĄ rzecz !
I to nie przez rolkę tylko koło pasowe na wale korbowym.
Sam pasek z kolei napędza kilka innych odbiorników.
Wiem, że to kwestia słownictwa, ale rolka to takie coś obracające się swobodnie. W przypadku paska wielorowkowego jest tylko jedna - rolka napinacza. michcio, zacznij od jej sprawdzenia. Jeśli nie ona to prawdopodobnie któraś z rozrządu.
daneczek76, wiesz bez urazy, chodzi tylko o słownictwo i ścisłość określeń :wink: . IMO należy używać określeń powszechnie obowiązujących w technice, co sprzyja zrozumieniu przez innych. Bo inaczej to za chwilę ktoś napisze, że to szpulki albo jeszcze coś innego :szeroki_usmiech .
I tu się kolega myli :wink: sam osobiście niedawno zmieniałem alternator i stwierdzam że oprócz napinacza jest jeszcze jedna rolka która jest pod alternatorem.U mnie była dobra ale kto wie czy może właśnie ona nie robi szumu.Możliwe że jest jeszcze kwestia wyposarzenia , ja mam klime a może bez klimy tej rolki nie ma :niewiem
Witam na 99% to któraś z rolek rozrządu.w moim też występują takie odgłosy jak dłużej postoi ale już je zlokalizowałem,zdjąłem osłone i przy odpalonym silniku lekko prysnąłem wd-40 na napinacz i od razu ucichło.Muszę go jak najszybciej wymienić .
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.
Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
Komentarz